Keyloop

Tym razem zaufała nam firma Keyloop wiodący na świecie dostawca rozwiązań cyfrowych dla branży motoryzacyjnej. Platforma Keyloop łączy sprzedawców detalicznych, producentów OEM, partnerów i konsumentów w celu stworzenia bezproblemowego i satysfakcjonującego procesu zakupu samochodu. Praca z tak profesjonalną i technologicznie rozwiniętą firmą wymaga twórczych i przyszłościowych rozwiązań.

Zaprojektowane przez Massive Design, warszawskie biuro firmy Keyloop, zostało urządzone w klimacie mocno wyścigowym z wykorzystaniem wielu odniesień do motoryzacji. Do naszego projektu podeszliśmy więc w taki sposób, aby był on spójny z tymi elementami, które już znajdowały się w biurze.

Neony i wielkie, świecące logo

Biuro firmy mieści się na 21 piętrze, dlatego nie zapomnieliśmy o oznakowaniu zewnętrznym. Zaprojektowaliśmy wielki, świecący napis Keyloop, który został ustawiony w oknach, tak by biuro było dobrze oznakowane na zewnątrz. Wewnątrz, w strefie open space oraz w game roomie. umieściliśmy natomiast neony z logo firmy i napisami, które podkreślają wyścigowy klimat wnętrza.

Grafiki ścienne

Umiejscowiliśmy je w ciągach komunikacyjnych oraz w open space i pomieszczeniach wspólnych, takich jak game room czy workshop area.

Pośród nich znalazły się:

  • kreatywne kolaże odwołujące się do działalności firmy i jej wybranych działów,
  • grafiki ścienne przedstawiające ikony polskiej motoryzacji, takie jak Fiat 126p i  Nysa.
  • grafiki o tematyce motoryzacyjnej w kolorystyce nawiązującej do barw marki oraz wnętrza biura.

Wprowadziliśmy również element personalizacji przestrzeni wykonując 12 spójnych stylistycznie grafik. Znalazły się na nich ulubione auta pracowników firmy takie, do których mają szczególny sentyment lub o jakich marzą wraz z cytatami osób, które je wybrały. Projekty umieściliśmy na plakatach wykonanych z płyt alu-dibond, a te zawisły na wybranych ścianach. To rozwiązanie jest ukłonem w stronę członków całego zespołu i podkreśla, że to oni tworzą tę firmę.

Wayfinding

Doskonale wiemy, jak ważne jest swobodne poruszanie się po miejscu pracy, zwłaszcza jeśli jego powierzchnia jest duża. Z tego powodu, również w tym projekcie wykorzystaliśmy odpowiedni system oznakowania pomieszczeń i oznaczeń kierunkowych w formie tablic podwieszanych pod sufitem oraz semaforów przy pomieszczeniach funkcyjnych. Cały system został zaprojektowany w taki sposób, aby pasował do niebieskich elementów wykończenia obecnych we wnętrzu i wpisywał się w jego dynamiczny charakter.

Szronienia przeszkleń

Folia szroniona na przeszklonych salach konferencyjnych naadała nieco prywatności, ale i odpowiedniego charakteru dzięki temu, że zastosowaliśmy na niej wyplotowany motyw szachownicy nawiązujący do wyścigów samochodowych.

Pokój cichej pracy, zaaranżowany w taki sposób, by przypominał wnętrze klasycznej, polskiej przyczepy campingowej – Niewiadów. 

Na koniec zapraszamy na szybki rajd po biurze, podczas którego prezentujemy nasz zakres realizacji.